"Goethes liv och tänkesätt" av Carl-Göran Ekerwald har givit mig inblick i hur vitt omfattande en människa kan vara i livets många områden och att man kan kosta på sig att vara radikal och ifrågasättande även mot de mest vedertagna sanningar om så skulle vara. Ett exempel är G:s tvivel på Newtons teorier. Efter 20 år utkom han (G) med skriften "Zur Farbenlehre" (1810). En diger lunta på 1000 sidor. I arbetet med detta hade han hjälp av Schiller. Mer kan man läsa i "Goethe och naturvetenskapen" av Pehr Sällström. Vidare utdrag ur Goethes färglära - skrift nr 5 - "Färgernas sinnligt estetiska verkan" och nr.2 - "Färgade skuggor-urfenomenet".
"Farven i kunsten" är Lousianas utställningskatalog om en utställning som pågår fram till juni. Utställningen presenterar flera konstnärer från förra seklet och inte mindre än 7 färgläror!
Hör här: Ferdinand Leger: "Man needs colour to live, it´s just necesserary an element as fire and water"; Wassily Kandinsky:"Färg frammanar en psykisk vibration. Färg döljer en kraft, ännu okänd som verklig, vilken påverkar varje del av kroppen."; Henri Matisse: "Mitt val av färger vilar inte på något vetenskapligt utan på observation, känslighet, experiment och erfarenhet"; Paul Gaugin:"Färgen - mystikens och hemligheternas språk-drömmarnas språk"
Utställningen påpekar att färgen för tingen närmre till oss därför att färgerna associerar med känslor.
"Om det andliga konsten" av Wassily Kandinsky - en fascinerande liten bok. Han betonar att känslan är konstnärens främsta medel och därmed att färgerna är själens språk. Ett språk, som kan utvecklas betydligt ju mer människans medvetenhet utvidgas.
"Matisse och Picasso - vänner och rivaler" av Francoise Gilot. Boken är ett långt, spännande samtal mellan dessa tre konstnärer. Ty även författaren deltar. De samtalar såväl om sina egna som om andra konstnärers verk.
"Konstnärlig terapi" av Margarethe Hauschka Slavehagen - hon talar om att utbilda ett färgsinne, att lära sig se och i den processen öka sin kännslighet.
"Varje människa en konstnär" av Lasse Ekstrand. Boken handlar om Joseph Beuys, som ivrigt uppmanade att ompröva de föreställningar som behärskar oss. Han menade att han ofta använde sig av provocerande former i sitt konstnärskap för att överhuvudtaget få folk att reagera!
"Spejare" av Ulf Linde. Analyser och berättelser om olika konstnärer.
"Efter hand" av Ulf Linde. En tjock bok, vilken jag bara läst styckevis om bl.a. konstverk och upphovsmannens ev. intentioner.
Böckerna "Dora och Picasso" av Britt Stålberg Norée, "Picasso m.fl." av Bernadac, "Min farfar Picasso" av Marina Picasso - är alla läsvärda med olika infallsvinklar av en person. Vet inte varför jag snöat in så på Picasso, som jag tidigare inte uppskattat så mycket! Jag har tvingats omvärdera!
"Flisor" av Torsten Rehnqvist - intressant om hans konstnärsbana.
"Kofferbåten" av Evert Lindfors, som är skulptör och som jag besökte i Frankrike i höstas. Boken handlar om hans uppväxt.
"Carravaggio" av Langden Helen - en något påfrestande skildring om konstnärens milt sagt stormiga liv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar